Dneska je parádní příležitost si připomenout, kam jsme se posunuli ve výrobě kvevri vín. Ani jsem to neplánovala, ale po dnešním probuzení, kdy na mě vyskočila na mobilu z fotogalerie vzpomínka, musím. Co je kvevri a jak se vyrábí, najdete v článku zde.
Dnes po probuzení mi mobil vyhodil vzpomínku. V tento den před 5 lety. Byla to neděle a my se rozhodli, že vylisujeme naši první kvevri nádobu. S velkou slávou jsme s tátou otevřeli víko naší nejmenší kvevrinky a prvně do ní ponořili scezovák (nerezová věcička, kterou oddělíte rmut od vína a můžete samotok jednoduše odčerpat bez starostí, jestli si nezanesete čerpadlo).
V nádobě bylo cuvée Tramín&Veltlín 2017. Naše první šarže o 150 lahvích. Byli jsme jak před prvním rande, kdy nevíte, do čeho jdete. Co z toho vyleze? Bude to špatný, trapný, budeme si mít co říct? Anebo to bude dobrý a třeba se z toho vyvine něco vážnějšího? 😀
Musím přiznat, že toto první setkání byla láska na první pohled. Rohů z Gruzie jsme naplnili a vypili za tu chvilku dostatek, bylo veselo, přišli sousedi a kamarádi a navštívil nás ježek.
Takto začala naše cesta za poznáním, jak dělat víno v kvevri nádobě z moravských hroznů. A že start byl úspěšný jste nám potvrdili i vy – těch 150 lahví bylo fuč natotata.
Ano, člověk nesmí usnout na vavřínech. Proto se rádi vracíme do kolébky vinařství – do Gruzie, kde s tátou sbíráme zkušenosti a informace od těch nejpovolanějších. Místních malých vinařů. Byli jsme navštívit i velká vinařství, ale co si budeme. Je mi bližší domácí atmosféra a výroba vína v menším měřítku.
Musím přiznat, že v návštěvách Gruzie mě táta překonává. Já tam zatím byla na poznávacím výletě za vínem jenom jednou a bylo to legendární (heslo znovu a lépe už se mě nikdy nepustí). O našem prvním výletě si přečtěte článek na blogu ZDE. Táta má těch výletů za vínem trojnásobek.
A víte, co mě těší? Za těch pár let se u nás na Moravě ukázala spousta návštěv přímo z Gruzie, aby ochutnali, jaké jméno děláme jejich technologii. Je to vždycky trochu se zpocenou víte čím, ale vždy naše víno chutnalo. A to je pro nás obrovská pocta!
Za těch teď už 6 ročníků (v pondělí na prvního máje budeme lisovat náš šestý ročník) jsme vyzkoušeli dát do země více odrůd a jejich kombinací. Nejsme v Gruzii a nemáme tu tak výrazné a tříslovaté odrůdy. Teď už ale máme jasno, u čeho chceme zůstat a k čemu se vracet nebudeme.
Co nás i vás baví? Jednoznačně Tramín. Ten sedí k této starodávné technologie výroby vína jako prdel na hrnec. Má malé bobulky, pevnou slupku plnou božích chutí a vůní, které se při dlouhé maceraci mění z tónů ruží, přes mátu a meduňku až po citrusy a chutě exotického ovoce – třeba liči je výrazné. To bude do budoucna naše číslo jedna ve volbě, co poslat do země. Bude buď sám anebo se mi velmi líbí kombinace s Veltlínem, který dodá výslednému vínu víc kořenitosti.
Pokud vyzraje Ryzlink rýnský, je to druhý adept. Má krásnou tříslovinu, je pevný a v lahvi jde do tónů sušených meruněk. To mě baví.
Baví nás i Veltlín, ten je pro nás příjemnější, když ho ještě necháme vydýchat na sudu. Však zkuste sami a ochutnejte vína, která najdete na eshopu.
Odrůdy s měkčí slupkou jako je Rulnda bílá, Rulanda šedá a Chardonnay nemají toliko tříslovin a s tátou jsme se shodli, že nás hodně baví při kratších maceracích a na sudu. Takže je budete moct v budoucnu potkávat třeba jako RUŠ nebo NERUŠ.
Rulanda šedá z kvevri je nádherná – zemitá, plná, se silnou barvou, jen je už více pro ty, kteří mají v tomto směru více napito.
První kvevri jsme lisovali na malém lisu. Jelikož jsme partu našich nádob zdvojnásobili, lisujeme už více šetrně na pneumatickém lisu a to všechny nádoby v jeden den. Když jsme první rok řešili, jak dostat rmut z nádoby ven, šufánek byla jasná volba.
Technologii je třeba vymakat..
Od té doby jsme investovali rovnou do tří velikostí tohoto nepostradatelného nástroje – od 10 litrového na velkou masu slupek až po malinkou naběračku, abychom šetrně vybrali pecičky ze špičky nádoby.
Pořád dbáme na to, aby se se rmutem a vínem pracovalo šetrně a budou to vždy vína, která budeme lahvovat ručně s tradičním plnícím nástrojem – hadičkou rovnou do lahve.
Letos nás čeká ještě rebranding etiket a vzhledu lahví. Zatím nemám představu ani nápad, ale nové cuvée Tramín&Veltlín 2021 už ochutnáte s novou etiketou od Elišky Strakové @malovanejsvet.
V minulém roce jsme byli celebritami. Nadějný mladý novinář Tomáš Foltán k nám přijel natočit při lisování reportáž o kvevri vínech. My jsme si natáčení a celý den s Tomem moc užili.
Jak se reportáž Tomovi povedla, se můžete podívat ZDE, na Facebooku Událostí Brno.
Je zajímavé sledovat, jak tato velmi výrazně odlišná vína chutnají nebo nechutnají zákazníkům. Ráda oranžovky beru na vinařské akce a pozoruju reakce těch, kteří oranžové víno ochutnají prvně v životě. To je tak nádherná paleta výrazů, slov a údivů, že se jeden pobaví. Kvevri vína nejsou pro každého a mám pocit, že přírodní a oranžová vína se víc pijou za hranicemi ČR.
Proto můžete na naše vína narazit třeba v podnicích Berlína nebo v Kodani. Brzy třeba v Nizozemí a taky měli tu čest zákazníci z Barcelony.
U nás ochutnáte naše oranžová a kvevri vína v Praze ve vinotéce Správná adresa a brzy v Plzni v restauraci Rango a v Hradci Králové v Restaurant a penzion Grill Duran. V Brně si zajděte na skleničku do Tivoli nebo do kavárny na Zelném trhu Podobrazy.
6.5. Chotěšovský festival vína
12. a 13.5. Praha Střelecký ostrov, kde zkontrolujeme kvalitu nových vín
19.5. Hradec Králové – Restaurant a penzion Grill Duran, na jejich zahradní slavnosti
20.5. Židlochovice – (ne)vinná procházka po Židlochovickém sklepení
27.5. Ostrava žije vínem
31.5. Brno – večer s našimi víny v kavárně Podobrazy
10.6. Praha – Víno a moře na Náplavce
18.6. Berlín festival naturálních vín
23. a 24.6. Praha Střelecký ostrov, kde ochutnáte víno a sýry
15.7. Praha Náplavka a tradiční Víno a flyboard show
27. – 30.7. Praha Střelecký ostrov a Letní perlení
12.8. Praha Náplavka – den otevřených lahví
25. a 26.8. Praha Střelecký ostrov – Vína z celého světa
9.9. Ostrava a akce Jih žije vínem
30.9. Praha Náplavka a tradiční burčákový pochod
14.10. Praha Náplavka – Velká říjnová degustace
A mezitím sledujte náš Instagram a Facebook, protože se určitě vyvrbí ještě něco nového.
Těším se na vás!
Ivča