IVINO VÍNO

Píšu pro vás články ze života ve vinařské rodině. Zajímá vás, jak se víno vyrábí, co vás může při vinaření potkat anebo se chcete inspirovat na dobré jídlo k vínu anebo super vinařský výlet? Čtěte a bavte se tu!

Pét-Nat: přírodní bublinky, ze kterých nebolí hlava

V poslední době můžete mít dojem, že se s nimi roztrhl pytel. Zdá se, že je to novodobý trend, ale tento styl výroby vína je starší než 500 let. O čem je řeč? Pétillant naturel zkráceně pét-nat – přírodní šumivé víno. Doslovný překlad „přirozeně šumivé“ Podobně jako s oranžovým vínem jsem po něm doma mrčela už třetím rokem, než jsme se...

Celý článek

Za vínem na Azorské ostrovy

Poslední rok cestování moc nepřál a moje letenky do Gruzie stále čekají na svoji příležitost. Celkově byl celý rok dost podivný a znáte ten pocit, kdy už potřebujete vypnout hlavu a zmizet někam do neznáma? Ve mně touha po dalším objevování nových míst bublala víc než dva roky a můžu říct, že na mě přicházel pomalu ale jistě cestovatelský absťák. Na mém seznamu cílů...

Celý článek

Víno a Vánoce. Dvojka, která k sobě patří!

Je to tu. Včera jsem v televizi slyšela tu reklamu a její nezapomenutelný song: „Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady… Coca Colu si vychutnej“. Posteskla jsem si, že přes Žabčice ten kamión stejně zase letos nepojede a otevřela jsem si víno. Protože Cola není zdravá, že. Přesně za měsíc to zase vypukne. Hurá! Vánoční čas je časem vína. Vínem...

Celý článek

Jak se lisuje KVEVRI [FOTOPŘÍBĚH]

Rok se s rokem sešel a my zase lisovali naše oblíbená KVEVRI vína. Od října se povalovalo víno na slupkách a teď přišla jeho doba. Pojďte omrknout, jak takové lisování vypadá. KVEVRI nádoby zavíráme po dokvašení. Zavírají se tmelem tak, aby do nich nepronikalo něco, co nemá. Vinaři v Gruzii jsou odvážní. Zavřou KVEVRI, zasypou víko pískem a otevírají ji až po několika měsících....

Celý článek

To si vypijeme – soutěž století! Vyhrajte poklad, který ve sklepě jen tak někdo nemá!

Ou jéé, dnes začíná něco neskutečného! Dokážete si představit, že vyhrajete 200 lahví vín, které vytáhli vinaři ze svých archivů a nejsou už nikde k dostání? Zní to jako sen.. jenže ona to je skutečnost! 😲 Až mi z toho brada spadla! A co myslíte, zapojili jsme se i my? Asi bych vám tu jinak nepsala, co :-D? Takže ANO, I MY...

Celý článek

Pravidelný ROZVOZ vína až k vám domů na trase Brno – Žabčice

Ahojte, mám pro vás novinku! Tou je pravidelný rozvoz vína až k vám domů. Rozvoz se týká těch, kteří bydlí v Brně anebo na trase Brno – Žabčice a v okolí Žabčic (třeba Židlochovice, Blučina, Rajhrad a tak…). Já vím, psali jste mi z Ostravy, Prahy a jiných měst, jestli za vámi dojedu taky… Vám ráda pošlu kurýra a za vámi dojedu třeba na nějakou degustaci,...

Celý článek

Příběh KVEVRI Tramínu ze Starých vinohradů vysázených roku 1976

Pamatujete na článek o našich svačinách v našem prvním vinohradu? Jak to všechno začalo? Dnes vám povyprávím, jak se tento vinohrad sázel a pár legrácek, které jsme v něm zažili 😊. Je 1. května roku 1976. Venku krásně svítí sluníčko a táta se brzy ráno místo na prvomájový průvod do Mikulova vydává k nám na kopec. Zrovna se tu zakládají nové vinice ve viniční trati...

Celý článek

KVEVRI víno – po jeho stopách napříč Gruzií

Už pár dní se dojímám nad zážitky a fotografiemi z naší první expedice do Gruzie, kam jsme se vydali na výpravu po stopách starodávných kvevri vín. Bylo to v roce 2018. Byl to rok, kdy už jsme doma v zemi měli dvě malé kvevri nádoby a už v nich ležel KVEVRI Ryzlink rýnský a KVEVRI Tramín červený & Veltlín zelený. A my se s tátou pídili po informacích...

Celý článek

Jak se lahvuje víno plnící linkou

Hurá, letos k nám přijeli kolotočáři! Nebo střelnice? Toto byly první reakce kolemjdoucích lidí, když viděli lahvovací linku na víno, kterou jsme letos využili pro lahvování bílých vín a našeho rosé. Proč? Je to neskutečně rychlé, efektivní, u vín je zajištěná stabilita (víno je mikrobiálně přefiltrováno a na lahve tak nechmatáš tzn. je menší pravděpodobnost, že se tam dostane něco,...

Celý článek

Kanec na šípkové omáčce s perníkovým knedlíkem

Když jsem naposledy dělala na instáči anketu, jestli preferujete kanca se zelím nebo na šípkové, vyšlo to fifty fifty. Jenže já v tom mám jasno. Každý rok na druhý svátek vánoční peču kanca na šípkové omáčce. I když táta pokaždé žádá zelí… No prostě se zelím nebude. Je to mnou první životně založená tradice, tak co ji měnit. Sice jsou svátky...

Celý článek