3 důvody, proč si udělat svařák a to nejlépe hned

Vánoční čas, venku zima, chlad a vánoční trhy jsou krásně provoněné svařeným vínem. Dnes se s vámi podělím o to, jak si svařák připravuju doma já. Ale v podstatě si do něj můžete dát to, co je po chuti vám a co máte zrovna po ruce.  Trochu Babicovsky – nemáš pomeranč? Nevadí, dej tam mandarinku. Nemáš mandarinku? Nedávej tam nic :-D.

Koukneme dnes na obě varianty. Jak červenou, tak i bílou. Bílý svařák si totiž lidi tak často nedělají a přitom je tak moc dobrý. Navíc když vám zbude nějaká nedopitá lahev bílého vína, většinou už druhý den není dobrá a je na svařák jak dělaná. Dobrá červená vína vám vydrží otevřená několik dnů.

Bílý svařák

  • Celou skořici
  • Hřebíček
  • Badyán
  • Jablka
  • Hrušku
  • Citrón
  • Med na doslazení (pokud nechcete sladit cukrem)
  • No a to hlavní je bílé víno :-).

Nejdřív je fajn dostat pořádně všechny chutě z koření. Proto začínám tím, že si do malého kastrolku dám cca půl litru vody, do které nasypu koření a pomalu prohřívám. Koření můžete i mírně povařit.

Pokud dáváte koření rovnou do vína, nebude mít takové grády, jak když si ho nejdřív povaříte. Ten drobný podíl vody ve výsledku nepoznáte a není vůbec na škodu.

Koření prohřívám cca 15 až 30 minut a mezi tím si nachystám ovoce. Ve svařáku ho mám moc ráda. Můžete dávat i sušené, ale čerstvé je lepší. Do bílého se náramně hodí hruška, jablka a citrón. Ano, bílé víno bývá sice kyselé samo o sobě dost, ale citrón tomu dodá ještě šťávu. Část ovoce dám vařit do koření ještě před tím, než přidám víno a to tak na posledních 10 minut.

K takto připravenému vývaru z koření a ovoce přidám bílé víno. Já na svařená vína používám vína sudová anebo jak jsem říkala, tak otevřené lahve. Tady však pozor, z vína s vadou nikdy dobrý svařák neuděláte. Proto si zajděte k vinařovi na dobrou „sudovku“ anebo do nějaké dobré vinárny, kde čepují poctivé sudové víno. Nakonec přidám zbytek ovoce.

Důležité je víno nevařit, ale velmi jemně prohřívat. Jinak si vyvaříte všechen alkohol…

Červený svařák

  • Celá skořice
  • Badyán
  • Hřebíček
  • Nové koření
  • Pomeranč
  • Mandarinka
  • Brusinky nebo rozinky
  • Červené víno
  • Med

Co se týče postupu, je naprosto totožný s tím bílým. Nejdříve si uděláte vývar z koření. Do červeného přidávám nové koření, které dodá svařáku krásnou pikantnost. Do červeného svařáku miluju nakombinovat právě pomeranče. Pokud je necháte se slupkou, dodají do svařáku příjemnou hořkost, což já ráda. Kdo ne, pomeranč si oloupejte a měsíčky si nakrájejte na větší kousky. Chuť se krásně do vína dostane a hořkost vám to nepustí.

Je spoustu důvodů, proč je svařák tak úžasný. Zmíním ty hlavní 3:

  1. Zahřeje.
  2. Je zdravý!
    • Skořice zahřívá. Je výborná na snížení krevního tlaku, zlepšuje trávení a metabolismus tuků. Je antioxidantem a má dezinfekční a antibiotické účinky. Takže do tohoto času plného kašlíků, rýmiček a chřipek je jako stvořená.
    • Badyán se používá v čínské medicíně při problémech s trávením a s tím spojených bolestí břicha. Vykazuje taky aktivitu např. proti rakovině plic. Celkově posiluje celý organismus, zmírňuje kašel a bolest v krku a navíc podporuje dobré spaní.
    • Hřebíček obsahuje velké množství silice. Hodně se využívá při bolestech zubů. Působí dezinfekčně, ničí nežádoucí bakterie a pomáhá posilovat imunitu. Působí taky jako lokální anestetikum (když si hřebíček přiložíte na bolavé místo, znecitlivuje a eliminuje bolest. Navíc osvěžuje dech, takže když ho ve svařáku rozžvýkáte, máte na romantické chvilky zaděláno :-D. Protože hřebíček navíc povzbuzuje smysly a působí jako afrodiziakum!
  3. A je výborný 😊.

No a je to! Pak už jen zapálit krb, nohy do tepla a vychutnat si svařáček s přáteli nebo u nějaké pohádky.

Mějte se krásně,

Ivča

Iva Měřínská
Jsem dcera vinaře a milovnice vína. Na stránce našeho malého rodinného vinařství vám chci ukázat, jaký život žije naše víno, než doputuje do vaší skleničky. Příběh našeho vinařství si přečtěte zde >> Rádi byste ochutnali víno vyrobené netradiční cestou, pořídili nevšední dárek pro blízké nebo si prostě jen užili pohodu s lahví dobrého vína? Nemusíte chodit po vinotékách a ptát se na rady personálu. Napište mi nebo zavolejte a spolu vybereme to pravé víno pro vás :-).
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů