Taky patříte mezi ty, kteří při nápadu budeme grilovat hned přemýšlí, co nového nebo netradičního vyzkouší? Když se griluje u nás doma, mám to na povel. Ani netuším, jak se mi to stalo… asi jsem málo používala naši oblíbenou frázi: „neumím, bojím“ :-D.
Ale teď vážně… Moc ráda něco v kuchyni vytvářím a dělám pohoštění pro ostatní (když je příležitost posedět u vína). A ještě radši mám, když si pak pochutnávají a chválí mě. Jo, asi proto to mám tak ráda. Pokaždé slyším tu otřepanou frázi: „Ivuško, už se můžeš vdávat!“ Pecka, díky! Budu se inspirovat :-D.
A teď už vážně k věci. Jsem milovnice nejen vína, ale i levandule. Znáte to. Levandulové polštáře, levandulové svíčky, levandulové mýdlo, levandulový olejíček i levandulová pleťová voda, krémy na ruce… no je toho u mě nespočet. Pár let zpátky jsem začala levanduli používat i v kuchyni. A to nejen na dezerty nebo sirupy. Ale právě taky při přípravě masa na gril. Tak se tu s vámi dnes chci podělit o velmi jednoduchou a u nás oblíbenou marinádu na maso. Hodí se na vepřové i hovězí.
Do misky, ve které budete maso marinovat, si nalijte olej (od oka, tak abyste prostě měli dostatek na namarinování masa). Podle chuti namačkejte česnek. Já s česnekem nikdy nešetřím. Čím víc ho je, tím líp. Tudle jsem na cca 4 plátky masa použila celou palici česneku. Zasypte mletou paprikou a namletou chilli papričkou (nebo něčím ostrým… ). Nezapomeňte dostatek pepře a soli. Já používám moji oblíbenou sůl s růží a levandulí anebo boží je taky uzená sůl (nechci dělat reklamu, takže kdo bude mít zájem vědět, kde je beru, napište 😊). Pak do marinády patří med.
Důležité je vyrovnat chutě, aby maso nebylo moc sladké. Musí to být střed mezi sladkostí, slaností a pikantností.
Nakonec do marinády nadrolím květy levandule. Nejen, že dodá masu perfektní vůni, ale právě i tu pikantnost a recept znevšední. Maso nechejte odpočívat, ideálně alespoň den.
Pak už jen s masem na gril.. med krásně zkaramelizuje, levandule se ještě víc rozvoní. Ach, to vážně miluju! Hlavní přílohou je samozřejmě víno! K takto připravenému masu se dokonale hodí plné, hutné a těžší červené víno. Naposledy jsme si ke grilovačce otevřeli Vavřinec Barrique a bylo to famózní. Je totiž z nového amerického dubu a voní i chutná po vanilce. Ve vůni je velmi výrazný a chuť je díky dřevu nasládlá. Kdo nemá rád takto silné tóny dřeva, může sáhnout po Vavřinci, André anebo Alibernetu.
Jako další přílohy dávám na gril zeleninu nebo udělám zeleninový salátek. A výborný je k tomu domácí dip z bílého jogurtu. To jen do jogurtu nahážete, co vás napadne a na co máte chuť. Bylinky ze zahrádky (kopr, bazalku, meduňku s mátou, oregano, tymián.. prostě cokoliv), dle libosti tam dáte česnek nebo citrón, sůl a pepř. Já většinou dělám alespoň dva různé dipy, pro víc chutí a víte jak. Vypadá to, že jste toho připravili víc a to jsou vždy body k dobru.
Tak s chutí do toho, grilujte a dejte vědět, jak vám chutnalo! No a pošlete i fotodokumentaci, jak se vám maso povedlo ;-).
Ivča