Jak se lisuje KVEVRI [FOTOPŘÍBĚH]

Rok se s rokem sešel a my zase lisovali naše oblíbená KVEVRI vína. Od října se povalovalo víno na slupkách a teď přišla jeho doba. Pojďte omrknout, jak takové lisování vypadá.

KVEVRI nádoby zavíráme po dokvašení. Zavírají se tmelem tak, aby do nich nepronikalo něco, co nemá. Vinaři v Gruzii jsou odvážní. Zavřou KVEVRI, zasypou víko pískem a otevírají ji až po několika měsících. Patřičně se u toho modlí, ale to by jim stejně nepomohlo, že… My takoví odvážlivci nejsme a chytře po moravsku jsme vymysleli způsob, jak i přes uzavřené víko nasát pár kapek a přechutnat.

KVEVRI vína ročníku 2019 byla v nádobách celých 7 měsíců, lisovali jsme je na konci května 2020. Při otevření nádoby je nutnost víno ochutnat a první ochutnání musí být z pravého rohu z Gruzie. V Gruzii KVEVRI víno pijí z rohů, já mám takovej minipidi růžek.. Někteří místňáci ale pijí třeba i z litrových kousků . Příště promyslím, jestli si přece jenom nedovezu nějaký větší úlovek.

Nahoře nádoby je víno takto krásně čisté.. V Gruzii mají tříslovaté odrůdy a pro výrobu vína se využívá tento krásný čístý ‚samotok’… ze rmutu pak vypálí jejich legendární čaču.

Naše odrůdy nejsou tak tříslovaté. Aby se do vína tříslovina dostala a víno bylo tělnatější, lisujeme slupky, které zůstanou na dně. Ty jsou nahoře přikryté jemným kalem (tělíčky odumřelých kvasinek) a jsou takto naoxidované..

Hned pod povrchem jsou ale slupky nádherně svěží a čisté a když je ochutnáte, jako byste si dali do skleničky „řezák“.

Pro vínomily amatéry: řezák je mladé víno hned po dokvasu, v podstatě už přešlej burčák.

No a jak dostat slupky ven? Pěkně ručně žufánkem (naběračka?). Takže s chutí do toho a šup po kýblech se rmutem do lisu! Já se letos nenadřela, měli jsme totiž hodně pomocníků :-). Takže jsem se plně chopila své role vrchního u grilu.

U lisování je pohoda, sejdeme se s přáteli, pijeme výborné mladé KVEVRI víno, grilujeme, pracujeme a povídáme. Žádný stres, spěch. A to na tomto vínu miluju. Na něj se nepospíchá v žádné fázi. Za chvíli je budeme lahvovat a pak už jen budou čekat na své vypuštění do světa.

Těšit se můžete na:

  • Ryzlink rýnský
  • Veltlín
  • tradiční cuvé Tramín&Veltlín
  • a na novinku Chardonnay&Rulanda bílá.

Než se ale dostanou do kondice, můžete ještě ochutnat vína z minulých ročníků. Je jich ale pár posledních lahví (okolo deseti). Pokud jste váhali, není na co čekat.

Mějte se krásně a užívejte začátek prázdnin!

Vaše Ivuš

Iva Měřínská
Jsem dcera vinaře a milovnice vína. Na stránce našeho malého rodinného vinařství vám chci ukázat, jaký život žije naše víno, než doputuje do vaší skleničky. Příběh našeho vinařství si přečtěte zde >> Rádi byste ochutnali víno vyrobené netradiční cestou, pořídili nevšední dárek pro blízké nebo si prostě jen užili pohodu s lahví dobrého vína? Nemusíte chodit po vinotékách a ptát se na rady personálu. Napište mi nebo zavolejte a spolu vybereme to pravé víno pro vás :-).
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů