Rok se s rokem sešel a my zase lisovali naše oblíbená KVEVRI vína. Od října se povalovalo víno na slupkách a teď přišla jeho doba. Pojďte omrknout, jak takové lisování vypadá.
KVEVRI nádoby zavíráme po dokvašení. Zavírají se tmelem tak, aby do nich nepronikalo něco, co nemá. Vinaři v Gruzii jsou odvážní. Zavřou KVEVRI, zasypou víko pískem a otevírají ji až po několika měsících. Patřičně se u toho modlí, ale to by jim stejně nepomohlo, že… My takoví odvážlivci nejsme a chytře po moravsku jsme vymysleli způsob, jak i přes uzavřené víko nasát pár kapek a přechutnat.
KVEVRI vína ročníku 2019 byla v nádobách celých 7 měsíců, lisovali jsme je na konci května 2020. Při otevření nádoby je nutnost víno ochutnat a první ochutnání musí být z pravého rohu z Gruzie. V Gruzii KVEVRI víno pijí z rohů, já mám takovej minipidi růžek.. Někteří místňáci ale pijí třeba i z litrových kousků . Příště promyslím, jestli si přece jenom nedovezu nějaký větší úlovek.
Nahoře nádoby je víno takto krásně čisté.. V Gruzii mají tříslovaté odrůdy a pro výrobu vína se využívá tento krásný čístý ‚samotok’… ze rmutu pak vypálí jejich legendární čaču.
Naše odrůdy nejsou tak tříslovaté. Aby se do vína tříslovina dostala a víno bylo tělnatější, lisujeme slupky, které zůstanou na dně. Ty jsou nahoře přikryté jemným kalem (tělíčky odumřelých kvasinek) a jsou takto naoxidované..
Hned pod povrchem jsou ale slupky nádherně svěží a čisté a když je ochutnáte, jako byste si dali do skleničky „řezák“.
Pro vínomily amatéry: řezák je mladé víno hned po dokvasu, v podstatě už přešlej burčák.
No a jak dostat slupky ven? Pěkně ručně žufánkem (naběračka?). Takže s chutí do toho a šup po kýblech se rmutem do lisu! Já se letos nenadřela, měli jsme totiž hodně pomocníků :-). Takže jsem se plně chopila své role vrchního u grilu.
U lisování je pohoda, sejdeme se s přáteli, pijeme výborné mladé KVEVRI víno, grilujeme, pracujeme a povídáme. Žádný stres, spěch. A to na tomto vínu miluju. Na něj se nepospíchá v žádné fázi. Za chvíli je budeme lahvovat a pak už jen budou čekat na své vypuštění do světa.
Těšit se můžete na:
Než se ale dostanou do kondice, můžete ještě ochutnat vína z minulých ročníků. Je jich ale pár posledních lahví (okolo deseti). Pokud jste váhali, není na co čekat.
Mějte se krásně a užívejte začátek prázdnin!
Vaše Ivuš