Taky patříte mezi ty, kteří při nápadu budeme grilovat hned přemýšlí, co nového nebo netradičního vyzkouší? Když se griluje u nás doma, mám to na povel. Ani netuším, jak se mi to stalo… asi jsem málo používala naši oblíbenou frázi: „neumím, bojím“ :-D. Ale teď vážně… Moc ráda něco v kuchyni vytvářím a dělám pohoštění pro ostatní (když je...
Celý článek
Nikdy by mě nenapadlo, že mi táta napíše na blog článek a ono hle, je tu! Tak si počtěte, jak se u nás v Žabčicích daří odrůdě Svatovavřinecké. Sem tam jsou v závorkách mé komentáře, které jsem si nemohla odpustit 😊. A nezapomeňte pak přečíst i mé P.S. Bavte se! První praktické setkání s odrůdou Svatovavřinecké jsem absolvoval v roce 1978, kdy jsme...
Celý článek
Dnes vám ještě za čerstva chci zprostředkovat zážitky a náladu z jedné super vinařské akce, kterou pořádají autentisté z Velkých Bílovic. Kdo se totiž zajímá o naturální vína, nesmí chybět na Letních slavnostech autentických vín! Věřte mi. Je to přehlídka zajímavých a nevšedních kousků vín z České republiky a od pár hostujících vinařů ze zahraničí. My na ní letos byli teprve podruhé, ale letošní ročník...
Celý článek
Když s někým stojím nad kvevri pod naší pergolou a dotyčný do ní kouká poprvé v životě, počítám v duchu, jak dlouho bude trvat, než zazní otázka: „ty hele… a jak to z toho taháte?“ A zazní opravdu pokaždé :-D. Proto vám dnes povyprávím, jak to teda z těch bání zakopaných v zemi vytahujeme. Jak jsme je dostali do země a jak se v nich dělá víno,...
Celý článek
Kdo četl předchozí článek Jak jsme zakopávali KVEVRI už ví, jak kvevri vypadá a jak jsme je moravácky vpravili do země. Kvevri vína se vyrábí kachetinskou metodou (Kachetii najdete ve východní části Gruzie) už přes 8 tisíc let. Kvevri víno je oranžové víno. Co je oranžové víno? Víno vyrobené z nemodrých odrůd technologií červených vín. Někdo v tom může...
Celý článek
Když jednoho dne táta přišel domů se slovy: „Poveze se kamión kvevri nádob z Gruzie, tak jsem dvě objednal“, zajásala jsem radostí. V té době už jsem byla pološtudovaná (jak by řekl dědeček) a moc dobře jsem ze školy věděla, o čem tato starodávná technologie zpracování hroznů je. Byla jsem překvapená, protože když jsem přišla domů ze školy s otázkou:...
Celý článek
Patříte k těm, kteří milují paštiky, ale nikdy se neodhodlali nějakou vyrobit sami doma? Já se do toho letos poprvé vrhla! Koukněte, jak je paštika jednoduchá. Zvládne ji i úplný kuchyňský začátečník. Vážně! Co budete potřebovat: 1 kg kachních jater 1 velkou cibuli 2 dcl červeného suchého vína (já zvolila trošku divočejší variantu v podobě Svatovavřineckého 2015, které má...
Celý článek
Jsme malé rodinné vinařství ze severu Velkopavlovické vinařské podoblasti – ze Žabčic. První keř vysázel dědeček v roce 1976. Pět set hlav, na každém řádku a na každém poli jiná odrůda – neskutečný zmatek pro dnešní sběr, ale vše mělo svůj smysl. Víte proč? Tehdy byla jiná doba. Každý počítal s tím, že může „někdo“ přijít a vzít si na vinici...
Celý článek