Na přelomu roku vyšlo jubilejní 10. vydání Průvodce Nejlepšími víny České republiky. Je to publikace, na kterou čekají profesionálové z oboru i milovníci vína. Vína hodnotí nezávislý tým velmi uznávaných degustátorů a špiček ve svém oboru: Michal Šetka, Richard Süss, Ivo Dvořák, Jakub Přibyl a Roman Novotný.
Byla to výzva, do které jsme se s váháním na poslední chvíli pustili. Přece jenom je fajn si nechat vína přechutnat těmi nejlepšími a aspoň budeme vědět, jak jsme na tom, ne? To byla naše slova předtím, než jsem do telefonu řekla: „tak jo, já vám něco pošlu“.
Jak naše vína dopadla? Čtěte dál..
Vinařství Měřínský je malé rodinné vinařství ze severu Velkopavlovické vinařské podoblasti – ze Žabčic. Vůbec první keř révy vinné vysázel jejich dědeček v roce 1976. Vína vyrábí poctivě, révu vinnou pro svou produkci pěstují výhradně v úzkém rodinném kruhu, přičemž zásadní je optimální zralost hroznů a kontrola nad kvalitou produkce.
Pracují šetrně s oxidem siřičitým, u většiny vín ho v podstatě vypouští. Jejich vášní se stala oranžová a přírodní vína. Před pár lety si přímo z Gruzie nechali dovézt i kvevri nádoby a dnes v nich vyrábí svá vína. Ostatně jak sami tvrdí: „Je to rodina a přátelé, kdo dává našemu vínu život. Atmosféru pohody, smích a skvělou chuť najdete v každé naší láhvi i vy, ať už si ji vychutnáte kdekoliv.“
Velmi příjemné překvapení letošního Průvodce. Krásný příklad toho, jak mohou být velmi osobitá naturální vína současně také naprosto čistá, precizní a zábavná.
Wow, taková slova potěší.. co ale potěšilo ještě víc, jsou nejlépe ohodnocená vína!
Umístilo se nám za mě povedeně hned osm vzorků v zastoupení celého našeho portfolia – kvevri víno, oranžová vína, červená i bílá.
Dva nejlepší vzorky mi udělaly obrovskou radost.
moravské zemské víno, suché, Žabčice
92 bodů ❘ 700 láhví ❘ D ❘ 2023–2026
Jantarově žlutohnědá barva s přirozeným závojem, velmi dobrá viskozita. Čistá, poměrně intenzivní vůně bílých květů, sušeného a konfitovaného ovoce a karamelu. Chuť je čistá, šťavnatá, s velmi dobrou kyselinou a příjemnou taninovou strukturou. Velmi dlouhý závěr.
Co nás ale velmi mile překvapilo bylo celkové umístění našeho tramínu v kvevri vínech.
Tramín vyhrál nejlepší kvevri víno tohoto výročního průvodce! Juch! Tím jsme si vysloužili účast na tiskové konferenci, která se bude konat 24.1. v Praze spolu s křtem Průvodce a ochutnávkou nejlepších vín publikace. Uch, to bude zasejc výstup z mé konfortní zóny..
V tuto chvíli je Tramín kvevri vypodaný, ale nebojte, už v lahvi nazrává další ročník, který představíme nejpozději v květnu, klasicky při lisování nového ročníku. Co jsou KVEVRI vína a jak se vyrábí se dočtete ZDE.
moravské zemské víno, suché, Žabčice, Horní díly
89 bodů ❘ 1 470 láhví ❘ C ❘ 2023–2026
Medově nahnědlá barva s tóny pomerančové a cihlové, velmi dobrá viskozita. Vůně je čistá, intenzivnější, s nádechem sušeného ovoce, datlí a sušené pomerančové kůry. Chuť je čistá, šťavnatá, poměrně intenzivní, připomínající pomeranče, nektarinky a podzimní jablka. Dlouhý, lehce svíravý závěr.
Pyšní jsme i na bodové ohodnocení ostatních vín, která jsme přihlásili. Mrkněte, kolik bodů získali od odborníků:
Jsme rádi, že naše vína chutnala a je to pro nás výzva, držet laťku alespoň takto vysoko. Příště třeba ještě výš :-).
Mějte se krásně a třeba na křtu naviděnou!
Ivča