Patříte k těm, kteří milují paštiky, ale nikdy se neodhodlali nějakou vyrobit sami doma? Já se do toho letos poprvé vrhla! Koukněte, jak je paštika jednoduchá. Zvládne ji i úplný kuchyňský začátečník. Vážně!
Nejdříve jsem očistila játra od zbytečných a nehezkých blan a všeho, co v paštice nechcete. Jestli nemáte ostré nože, napište Ježíškovi pro nové ;-). Játra jsem pak nakrájela na menší kousky. Máte hotovo? Super, to nejhorší máte za sebou (když nebudeme mluvit o úklidu kuchyně). Oloupanou cibuli jsem nakrájela na půlkolečka a nakrájela na jemno česnek a pár mandlí (můžete použít koupené lupínky, ale já mám radši větší, ručně krájené kousky).
Na pánvi jsem rozehřála máslo (cca 100 g) a nechala opéct pozvolna cibuli do změknutí.
Můj tip: ke konci jemně posypu cibuli cukrem a nechám zkaramelizovat. Cibule pak dostane trochu větší grády.
Ke konci jsem k cibuli přihodila česnek na malou chvíli (dávejte pozor, aby nezhořkl). Poté jsem do pánve přidala játra a nechala na prudko zatáhnout (zešednou, ale nejsou vevnitř ještě úplně hotová). Pak jsem si ze sedmičky vína odlila do pánve cca 2 dcl vína (Svatovavřinecké 2015 nebo Modrý portugal 2015), přidala tymián a dvě snítky rozmarýnu. Vše jsem promíchala a nechala odpařit alkohol. Nakonec jsem jen směs osolila a opepřila. Játra zkuste nepřepéct, měla by být jemná, pružná a vevnitř šťavnatá.
Směs jsem nechala chvíli vychladnout a mezitím připravila mixér. Nejdříve jsem si ze směsi vytáhla pár povedených kousků jater a ta nakrájela na větší kousky. Zbytek jsem pomlela v mixéru (mám malý mixér, takže se mi tam směs vešla asi na třikrát). Do každé dávky jsem přidala trochu mandlí, výpek z pánve a smetanu. Konzistence je jen na vás, já ji nechala více tuhou. Na závěr jsem ještě ochutnala, dosolila a dopepřila a přimíchala nakrájené větší kousky. No a bylo skoro hotovo.
Při plnění paštiky jsem si v kastrůlku rozpustila zbytek másla, do kterého jsem ještě na dochucení dala trochu tymiánu a jednu snítku rozmarýnu.
Při plnění do sklenic jsem se snažila, aby ve sklenici bylo co nejméně vzduchu. Lžící to nešlo, malá byla lepší a ve finále jsem poprvé ve své kuchyni využila čínskou hůlku (třeba to bude rada nad zlato). Nakonec jsem pro ozdobu přidala pokrájené mandle a zalila paštiku rozpuštěným máslem. Je důležité, aby máslo pokrylo celou paštiku, aby byla zakonzervovaná a neosychala. Nakonec jsem máslo ještě ozdobila svojí oblíbenou solí (s okvětními lístky růže a levandulí).
Pak už jen s paštikou do lednice a na talíř. Moje však ještě nejdřív projde Ježíškovi pod rukama.
Tak co, pustíte se taky do toho?