Ať už děti máte nebo ne, vánoční přípravy jsou dost náročné. Po práci potřebuje mít člověk energii na balení dárků, pečení cukroví a taky na zdobení stromečku. Tady na té části si mírně ujíždím. Zdobení stromečku má u nás totiž prapodivnou tradici. Jakmile začnou hrát první tóny z kazety Vůně jehličí, začínají totiž Vánoce!
A je to jediný období v roce, kdy s otevíráme víno s vyšším zbytkovým cukrem, protože je potřeba dobít baterky :-). Proto jsem do balíčku pro vánoční přípravy vybrala:
Neuburské 2015
Polosuché, ARCHIVNÍ VÍNO. Víno s vyšším obsahem zbytkového cukru, kontrovaný příjemnou kyselinou, mírná hořčina získaná krátkým naležením rmutu zvýrazňuje dochuť a prodlužuje perzistenci v ústech. Vhodná je nižší teplota při konzumaci (cca 9 - 10 stupňů).
Rulandské šedé 2015
Polosladké, ARCHIVNÍ VÍNO. Dosažená cukernatost při sběru 26° ČNM. Víno obsahuje přirozený glycerol, je velmi extraktivní a plné. Vyšší zbytek cukru podtrhuje tokajský podtón a počínající chlebnatost, která je odrůdě vlastní.